Monday, December 29, 2008

Menawan Puncak Gunung Slamet,Guci...



Ready 4 Hiking~

Setelah bberapa ari mrehatkn diri kt umah,br lar ak larat nk post blog nih,wlupun sakit dan nyeri kt st bdn nie x ilang lg..cmne leh skt?sbb aktiviti hiking kt gunung Slamet nie lar pd 25/12/08 yg lps..slh satu aktiviti ak time cuti 2 mggu(cuti natal n thn baru) n st pengalaman yg x kn ak lupekn..aktiviti nie anjuran senior2 lelaki Msia 05 diketuai oleh Abg Tadat,n disertai plajar Msia dr Trisakti n Moestopo skali,jumlah smuanye dlm 24 org..Abg Tadat yg bg idea utk gi hiking kt gunung nie sbb dia dh pnah naik ke puncak gunung nie skali dl..sblm 2 ak bg info dl lar psl gunung nie..Gunung Slamet nie terletak dkt Jawa Tengah,brdekatan ngan Tegal..n kt kaki bukit nie de st town,yg ala2 town Bandung gak,nm dia pekan Guci(bkn Gucci ye)..Gunung Slamet nie brkrtinggian 3432m dan mrupakn st gunung berapi yg msh aktif(ye msh aktif,cm dh lm x mletus..hehe)


Gunung Slamet,Guci

24/12/08..kami bertolak dr Tanjung Duren ke stesyen bas Grogol mnaiki bas 91(bas yg popular..hehe) beramai-ramai slps sarapan kt umah Abg Tadat(thankz 4 the meal..)..bdak2 umah kecoakopro masing2 dgn brg2 yg br dibeli,beg,tenda,sleeping bag n mcm2 lg,smp berat lar beg 2..hehe..Kitorang kuar dr umah dlm pkol 7.30 pg n smp kt stesen dlm pkol 8 pg..memule kitorang rncang nk naik tren gi sne sbb cpat skit smp n dpt mngelakkn macet(jam),tp tiket tren abis plak(almaklum cuti krismas esoknye)..nk x nk kena lar jgak naik bas..tiket bas kitorang jam 9,nk mnunggu bas 2 yg st hal,kjap2 pindah tmpt lain,pas2 pth blk,blum pe2 dh pnat..hehe..(beg travel ak sm ngan abg tadat smp dia konpius,trambik beg ak..hehe)..
Bertolak dari Tanjung Duren


sblm naik bas..

Jam 9,bas kitorang pun smp n masing2 naik dgn mcm2 hrpn,antaranye mngharapkn jln x macet n slesa naik bas 2..ye sngkaan kami mleset,sjak bl plak jln x macet kt jakarta nie..hehe..kselesaan 2 ak x brani ar nk ckp,rsnye mmg kurang slesa skit kot,nk duduk btul2 pun dlm bas 2 pyh sbb sempit..n supir(pemandu) bas 2 pun dok brbincang lm ngan org dr syarikat bas 2,last2 bas 2 gerak dlm pkol 9.45 pg..spanjang prjalanan ke Tegal 2,mcm2 perkara yg berlaku dan yg mmeningkn kpala..budaya org kt cni mmg sgt blainan ngan Msia..kdg2 bas akn brenti amik org yg mnjual produk msng2 ats bas 2,dr pnjual mknn dan buah salak smp lar penyanyi dangdut..ye pnyanyi dangdut 2 yg plg lm,dkat sejam lbh ak dgr,pning plak kpala..hehe..sore mmg dh de mcm pnyanyi dangdut dh,tp diekploitasi oleh supir bas dan teman2nye utk mnjadi radio bas 2 slame sejam..hehe..keadaan jalan?nk expect pe lg,mmg macet giler n supir bas 2 lak asyik berenti2 jer sbb nk ambik pnumpang tmbahan..so perjalanan yg pttnye 6 jam dh jd 10 jam..tp cerita psl bas 2 x abis lg di ctu,lps 6 jam prjalanan(yg sgt2 mletihkn dan mmeningkn),bas 2 singgah kt st tmpt rehat..bkn tmpt rehat yg anda bygkn kt msia,dgn bau yg kurang mnyenangkn(bau oink2 agknye),x slera ak nk mkn..kami pun mneruskn pjalanan dgn harapan cpt lar smp ke destinasi..


Minyak bas abis?

akhirnye kami dpt brita gembira bahwa Tegal lagi 20km jer(nmpk kt signboard)..time 2 dh pkol 5,msng2 dgn hati riang bsiap nk trun..skali bas 2 berenti tetibe tepi jln,n kali nie langsung x brgerak..

pe hal lak lar supir nie,buang tebiat ke..ak dgr org ckp dr blakang,x tau lar sape..hehe


rupenye minyak bas abis..kuang asam btul,lg bberapa km jer lg nk smp..nape lar supir nie x bajet btul2 minyak bas dia,ak pun x phm..nk x nk kitorang tggu lar supir ngan teman2 dia gi amik minyak kt stesyen minyak terdekat,ak rs de gak lar dlm 2km stesyen minyak 2,dkat2 ngan signboard 20 km td..kitorang pun trun lar dr bas,lepak2 n beborak kt bwh 2,ade gak yg mnyumpah seranah tp msh cover2 lg lar sbb lum smp ke destinasi lg..hehe..pendekkn cite(cite bas nie pun dh pnjang),kitorang pun smp lar kt terminal Tegal dlm pkol 8 kot,keadaan pun dh gelap..n kt ctu mas Edy dh mnunggu(mas nie yg uruskn hal2 kitorang spnjang prog nie)..kitorang pun bjalan cpat2 ikut mas 2 gi naik angkut utk btolak ke Guci plak..dlm angkut nie jer yg kitorang puas ati skit,cm laju btul dia bwk,dh ler nk naik ke Guci 2 kena naik bukit yg tggi,risau gak ak..tp alhmdulillah kitorang slamat smp ke Guci pkol 9 lbh..trun dr angkut 2,mmg trase ar kedinginan kt Guci 2,ala2 mcm kt Bandung gak..kitorang tlah mnyewa umah pak lurah(umah ketua kampung lar lbh kurang) kt Guci 2,kecik jer utk 24 org,tp msh slesa ar..n mlm 2 lps smp,prut msng2 mmg dh sgt lapar,mas Edy bwk kitorang gi mkn kt kdai bdekatan kt ctu..(ak order air strawberry ngan sate kelinci(arnab) x smp2,dh ler org kdai 2 x ckp pe2 pun,pelik gak ak)..anyway,mlm 2 kitorang tido cpat sbb sok pgnye kitorang kena btolak awal pg..


Dalam angkut ke Guci..



Di rumah pak lurah..

nk sate kelinci n jus strawberry..!


25/12/08...pg 2,pkol 4.30 pg ade yg dh bgn..yg plg ekstrim,diorang siap mandi lg(air kt cni sgt2 lar sjuk,ak sggup mandi bbrapa gayung air jer,mmg mggeletar abis ksjukan)..srpn pg telah ditaja oleh pak lurah,ns lemak ngan tempe klu x silap ak..ckp lar utk tenaga awal utk naik ke ats gunung jap lg..oo ye,utk pngetahuan,gunung Slamet nie kurang sumber air sbb gunung nie gunung brapi,so kitorang kena bwk air sndiri utk bekalan slama bberapa ari..jd pg 2,stiap sorang kena bwk 5 botol air besar,total 7.5 liter n itu dah cukup utk mnjadi pemberat beg msng2..so brg2 yg dlm beg 2 kena lar dikurangkn,n sbnarnye xde pe sgt pun yg pnting nk bwk naik ats klu dibanding ngan air 2..sblm btolak 2 kitorang diperkenalkn ngan guider kitorang,ade 3 org,yg ak ingat nm cm mas Kasut jer sbb nm dia sgt unik..hehe..n de sorang guider 2 br jer brusia 16 thn,n dh byk kali gak smp ke puncak..dlm pkol 8.30 pg,lps bc doa n taklimat ringkas,kitorang pun memulakan pndakian..




Kecoakopro Hikers


Brsama Jalur Gemilang


Utk naik ke puncak gunung nie,kitorang kena melalui 5 pos..yg kt pekan guci nie kitorang pggl sbagai base camp sbb dia trletak btul2 bwh kaki gunung Slamet nie..n dr st pos ke st pos yg lain msng2 de cabaran yg trsendiri..kitorang plan utk mendaki scepat mungkin ke pos 5 n bmalam kt ctu sblm truskn prjalanan ke puncak soknye..klu ikut pengalaman abg Tadat dl,dia naik slama 3 ari ke puncak,shari bmalam kt pos 3 n shari lagi kt pos 5..so kiranye,kitorang kali nie agk high expectation gak lar,kena abiskn pos 5 dlm ms st ari..tp xpe,2 lar cbrnnye kn..Abg Tadat kt,dr base camp smp pos 5 itu mnguju stamina n dr pos 5 smp ke puncak br dia mnguji difficulty..

Pjalanan dr base camp ke pos 1 x lar sesukar mane sbb jln dia dh slalu diteroka,cm dlm prjlnn 2 yg ak slalu dgr org ckp..

bl nk smp pos 1 nie?lg brape minit ek nk smp pos 1?..hehe(ak pun ckp gak)


ms mula pndakian 2 mmg rncak ar kitorang bborak,tp stgh jam lps 2 keadaan jd sunyi sepi,yg dgr cuma bunyi nafas yg smakin kuat..(kena bwk 5 botol besar air,plus tent n sleeping bag lg,x kn lar x pancit kot)..spnjang prjalanan 2,abg Wan pesan kt kitorang utk disiplin dlm consume air sbb kt pos 5 nnt br byk nk pki air,jd spanjang prjalanan kena lar kurangkn minum air..ak lak makin lm makin slow naik ke pos 1 sbb kaki dh mula kejang2,tmbh plak ngan keadaan yg smakin sjuk(waktu nie x pki baju sejuk lg sbb bpeluh2)..ms stgh pjalanan ke pos 1 2,de ibu2 tgh kerja kt ladang2 kt tepi jalur pendakian 2,diorang pesan kt ak klu nmpk sesuatu dlm prjalanan,jgn ditegur sbb rmi dh pndaki2 yg ilang,sumthing ttg pnunggu gunung(ak pun x brape dgr sgt sbb ibu2 2 jauh gak ar dr ak)..tp dlm ati,cuak gak lar ak,so ak bc ayat kursi n selawat spanjang prjalanan 2..kitorang smp kt pos 1 dlm pkol 10.15 pg,n rmi gak yg smp awal,msng2 bsemangat utk mneruskn pjalanan..kaki ak lak makin cramp,seb baik de paramedic(Abg Li) ikut skali,dia jln ngan ak spanjang naik gunung 2..




di pos 2..

dr pos 1 ke pos 2,pjalanan dh makin sukar dengan denai yg smakin sempit n suasana yg makin sunyi,tmbh plak ngan jalur mendaki yg makin curam..dengan semangat kental dan wibawa,kitorang paksa gak diri utk naik cpat,sbb klu bleh x nk blarutan smp mlm sbb nnt dh makin x nmpk n gelap..ak lak dh mula berenti2 utk mrehatkn kaki yg kejang,kdg2 2 smp mraung ak thn kejang kt kaki 2,seb baik de teman2 yg mnolong..n klu de org lain kejang kaki lak,ak lak yg tlg diorang,ukhwah pun smakin terbina antara kami...utk mngelakkn pancit spanjang naik 2,kitorang consume coklat bar jer sbg tenaga express,jd stamina msng2 msh terjaga lg,cm mslhnye nk ilangkn kejang kt kaki je lar..spanjang naik 2,keindahan hutan gunung 2 mmg smakin mnarik n unik,dr bwh pokok2 yg tggi diganti ngan pokok yg makin renek,n binatang2 liar pun dh bkurangan(mgkn sbb sumber air dh smakin kurang)..kitorang smp kt pos 2 dlm pkol 11.15 pg,brehat dlm 15 minit kt ctu n truskn pjalanan ke pos 3..


Melahap Tuna n biskut di pos 3..


dr pos 2 ke pos 3,jalur pndakian dh makin landai n sng,cm de byk gaung yg dalam n kitorang smakin berhati2..n prjalanan kali nie x lm mcm pos2 sblm nie,dlm ms stgh jam jer smua org dh smp kt pos 3 tue(kali nie kaki ak x cramp bl smp kt pos..hehe)..kt pos 3 nie keadaan dh makin sjuk,n mmg kena pki baju sejuk n snow cap dh,klu x mmg mggigil..kt cni kitorang brenti rehat utk mkn dan minum,tp bekalan mknn cm sardin,tuna ngan roti jer,x smpt kot klu nk msk nasi..msng2 mkn dgn brsungguh2,n de gak yg x mkn sbb tkt pancit,xpun de yg tkt skt prut(ssh gak klu nk buang air kt hutan nie,sumber air kurang)..kali nie kitorang berenti lm skit,dlm sejam lbh sbb lps nie pjlanan ke pos 4 sgt2 lm n mncabar,jalur pndakian yg plg mguji stamina bak kt abg Tadat..so kitorang pun mngurut kaki masing2,bsedia utk mnghadapi cbrn strusnye wlupun dh smakin letih..


Sjuk seyh kt cni..

dr pos 3 ke pos 4,kbanyakannye dh letih n makin slow,dh byk brenti utk brehat..jarak antara sorang ngan yg lain pun dh makin jauh sbb ade yg laju n ade yg slow,tmbh lg yg kaki dh slalu sgt cramp(tau2 lar sape..hehe)..jalur pdakian lak dh makin cerun nk kena pnjat pokok yg tumbang,tanah yg makin tggi..Abg Wan ngan Abg Bezit kt blakang skali jd Sweeper,jd xde lar yg ttggl..Guider lak dah jauh ke dpn,ikut yg laju..guider yg umur 16 thn 2 sbnarnye sblm mndaki 2 dia dh speed naik ke pos 5 utk antar brg2 guider2 yg lain,then dia turun kt pos 3 utk tolong kitorang..(hebat giler stamina bdak 2)..dkat 3 jam pas2 br lar smua smp kt pos 4..pos 4 nie x bsr sgt brbanding pos2 yg lain,n skeliling nye byk ranting2 kayu n pokok2 yg dh mati..ms ak smp 2,grup yg laju br jer btolak naik ke pos 5,diorang cpat sbb nk setting khemah agknye kt pos 5..ade gak yg smpt tido dl kat pos 4,cnthnye abg Tadat..hehe tp mmg sgt letih ar time 2,ak pun ambik ms yg lm gak utk rehat kt pos 4 2..

dr pos 4 ke pos 5,pjalanan x jauh sgt,cm stgah jam jer,tp lbh mncabar dr jln2 sblm nie sbb keadaan denai dia dh makin smpit,so mgkn bleh keliru jln..byk kali gak lar ak hampir keliru ngan jln2 kt ctu,seb baik ak gunakn teknik utk tau kdudukan org dpn n org kt blakang(sng jer tekniknye,buat bunyi "wooo" kuat2 smp de reply)..hehe..stelah pnjat pokok tumbang n tempuh ranting2 kayu,kitorang smua slamat smp kt pos 5 pd pkol 5.20 ptg(actually pos 4.5 sbb pos 5 yg sbnar kt ats lg,cm guider nye pondok dkat ctu)..lps 2 kitorang smua siap psng khemah,n bsiap utk solat asar n zuhur(jama' n qasar)..seb baik kali nie smua berdisiplin simpan air,so ade lar gak air utk wat wudu'..tp ksejukan kt pos 5 tu mmg x tertahan ar,dh bungkus ngan jaket tebal pun msh mnggigil(yg dasat)lg,blum mlm lg..lps solat,kbanyakan dr kitorang msk dlm tenda(khemah) bungkus ngan sleeping bag n trus tido smntara tggu waktu maghrib..ak n abg Tadat lak main kad Magic:The Gathering..hehe..anyway,bl matahari hmpir trbenam,ak dh mula rs x sdp bdn..sjuk yg teramat2 smp kaki pun dh mnggeletar..lps solat maghrib n isya',ade yg pnskn mknn dlm tin utk di mkn,utk mkn mlm..pas2 smua msk dlm khemah cpat2 sbb dh x thn sjuk(ak st khemah ngan wahidi,tocet n syafik)..abg Tadat lak ade ajak wat aktiviti unggun api,n yg lain2 tp msng2 dh trlalu pnat n dh x thn sjuk,x sggup nk dok kt luar dr khemah 2..mlm 2,pkol 8 kitorang smua dh tido smp lar pkol 1 pg..


Sjuk giler wlupun dlm khemah..


pkol 1 pg,abg Tadat kejut smua hikers utk smbung pndakian ke puncak,sbb awal2 cdgn nk tgk sunrise kt puncak gunung 2..tp de plak sbhagian yg x nk tgk sbb ksejukan yg mlampau waktu pg tue membatasi,tmasuk lar ak sbb kaki ak msh x ilang lg kejangnye,kena lak sejuk(ak rs pg 2 suhu dia 7 degree celcius kot..),btambah kejang lar kaki ak..stelah bbincang,last2 smua hikers naik skali ke puncak pkol 2 pg..sblm 2 de briefing utk naik ke puncak,sbb kali nie jalur pndakian dh sgt brbeza,bkn lg hutan2 gunung tp batu2 bsr n pasir yg sgt cerun..kitorang teruskn prjalanan n smp kt pos 5 sejam lps tue..

dr pos 5,kitorang brehat 15 minit n smbung naik ke puncak..kt cni bmula lar mcm2 insiden yg blaku ke ats kami..kwsn utk naik ke puncak 2 jauh beza dr sblm nie,clear n xde langsung pokok2..yg ade cm batu2 n pasir..dlm kgelapan pg 2,kami mnyuluh sekeliling utk pilih jalur pndakian yg sng..tp last2 kitorang pilih jer mane2 batu yg ade dpn mata utk panjat(ye kali nie kitorang kena pnjat batu2 n bukit2 pasir utk ke puncak)..jarak antara st sm lain mmg jauh sbb utk smp ke puncak dr pmulaan batu2 pasir 2 ambik ms 2 jam..dr ctu kitorang dpt mrasekn naik ke ats melebihi awan2..makin kitorang pnjat,makin sjuk dpt dirase n angin lak makin lm makin kuat btiup..antara insiden2 yg blaku:batu dr atas jatuh kena kt kaki smp brdarah,trgelincir smp tpakse bpaut kt batu smbl mintak tlg,batu jatuh kt pinggang,n kaki yg "super cramp" akibat ksjukan n kaki yg stress(ini ak lar)..hehe..ak org terakhir antara yg lain ms naik ke puncak 2,bersama seorang guider yg btindak sbg sweeper(sbb ak byk berenti rehatkn kaki)..dr batu2 besar,jadi rumput2 hijau yg pendek2,n rumput putih smp lar ke bukit yg mmg total pasir smuanye pas2 br lar smp ke puncak..ms naik ke puncak 2,ak brehat jap kt satu batu smbl mmndang langit,pmandangan yg sgt cantik ak dpt saksikn,bintang2 mcm dkat ngan kepala n cahaya2 lampu yg dtg dr kota kt kaki gunung 2..masya-Allah,indahnya ciptaanMu..





Jalur Gemilang di puncak gunung Slamet


akhirnye stelah brhempas pulas mnempuhi cabaran,jam 3.30 pg alhmdulillah smua slamat smp ke puncak..keadaan kt puncak 2 amat mnarik,de byk batu2 pasir,serbuk sulfur n blerang..suhu?oo mak aih,agknye 3-4 degree celcius kot..pmandangan lak x brape clear sbb trlalu gelap..tp ade yg dinasihatkn turun awal oleh guider(aa ak lar 2..hehe) sbb kabut hitam dh mula klihatan mnandakn ari nk ujan,n guider 2 takut kaki ak makin cramp sbb ksejukan yg smakin mlampau,n risau ak x dpt turun dr ats 2 dgn slamat..ak pun brdua ngan guider 2 trun dr ke bwh n hikers yg lain stay utk tggu matahari terbit..wlu cmne pun,ak ttp puas sbb brjaya smp ke tahap 2 dlm pndakian kali nie..hikers yg lain plak ade yg tido kt puncak,mgkn sbb trlalu ngantuk n pnat,plus sjuk sgt lak 2..tp cian gak,diorang x dpt gak tgk matahari terbit sbb gas sulfur kuar dr gunung 2 waktu 2,guider kt bhaya utk mlintas kawah 2 utk gi kt bhgn matahari terbit..ms prjalanan trun,keadaan msh gelap,n unluckily bateri torchlight ak abis..ak hnya brgantung pd lampu kecik yg guider bwk,so ade lar 2-3 kali ak jatuh trgolek kt batu2 pasir tue(jauh plak 2..hehe),tmbh lak kaki tgh x stabil..n lps tgolek2 2,ak rht jap ngan guider..waktu 2 ak nmpk st pohon dkat2 ctu,bunga dia warna putih..guider 2 kt tu lar bunga edelweis atau org kt Guci pggl bunga abadi..bunga nie sgt rare sbb hanya tmbuh kt puncak2 gunung jer,n warna dia berbeza ikut jenis tanah gunung 2..lg st ciri istimewa bunga nie,bunga dia ttp x kn brubah bntuk atau layu,wlupun pohon dia mati sbb 2 dia dipanggil bunga abadi..disebabkn dia rare sgt,law ttpkn utk preserve bunga nie,jd hikers x dibenarkn utk petik bunga nie..ak lak hnya mampu tgk dr jauh je lar..hehe..

Bunga Edelweis

trun dr ats 2 skejap jer sbb dh slalu mggelongsor n tgolek,dlm pkol 4.45 pg ak dh smp kt khemah dh..bl balik br ak prasan jari2 ak dh luka n kaki lak luka calar2..xpe lar,adat lar 2 mndaki kn..hehe..smp jer khemah,kdinginan makin trase n ak trus mlompat msk dlm khemah n bungkus dlm sleeping bag..sjuk giler,x thn ak,hingus lak dh mleleh kuar,mcm bdak hingusan lak..haha...anyway,pas2 ak trus tido smp pkol 7 lbh,ak trbgn sbb dgr sore abg Tadat..dia pun turun awal gak dr yg lain sbb dh pning kpala,dasyat gak penangan kesejukan kt puncak 2 ek..pas2 dlm pkol 8 lbh br lar smua org slamat turun ke pos 5..n kbanyakan dr mereka smua msk khemah n trus tido,ak n bdak khemah ak yg lain gi msk tuna n sardin yg lebih smbl wat kopi utk pnskn bdn..mmg nikmat lah kena kopi panas time sjuk2 cm2,siap bborak mcm kt kdai kopi lak..hehe..pas2 dlm pkol 10 pg,de st group dak indon x tau dr mane dtg kt kwsn pos kitorang,dlm 15 org..ak x phm langsung bhasa diorang ckp,bl dgr blk mcm bunyi bhasa Russia n German pun ade -bak kt Tocet..hehe..diorang nk guna pos yg kitorang utk berkhemah,so kitorang pun bsiap2 lar bkemas utk trun ke bwh(blum ilang lg letih naik puncak pg td..hehe)


Syafiq msk megi


Farid cuba amik gmbr wap dr mulut

so dlm pkol 11 lbh cm2,kitorang pun memulakn prjalanan trun ke bawah..msng2 dlm kpala dh pkir nk trun cpat jer sbb nk mkn sate kelinci,soda susu n mandi kolam air pns smp2 kt base camp nnt..hehe..so de yg bg air botol yg diorang bwk kt group org indon yg naik td utk mringankn beg masing2..ms trun nie,smua hikers trun dgn cpat n pantas,sbb dh x mlawan graviti dh n kaki lak mcm dh bergerak sndiri trun bwh..ms trun bwh 2,br lar hujan mula trun renyai2,alhmdulillah lar br skarang trun ujan,klu time ak trun ke pos 5 td,naye gak ak..so bl dh speed sgt trun bwh,msng2 dh x nmpk pos-pos yg ade agknye..smp kt pos 3 br lar kitorang brenti jap,2 pun 15 minit jer utk minum air..dlm pkol 2 kitorang dh smp kt pos 1..tp skt kt bhgn kaki mmg dh x bleh nk endure lg,lutut ak dh trase pns yg teramat2,mcm enjin angkut time naik ke guci ari 2..hehe..alhmdulillah dlm pkol 2 lbh kitorang smp ke base camp dgn slamat..conclusionnye,kitorang naik ke pos 5 dlm ms 9 jam,n trun dlm 3 jam jer...dh bleh bygkn kecerunan gunung 2 cmne?hehe..smp jer kt umah pak lurah,msng2 dh jln dgn x stabil,kaki n bdn dh x lrt dh..lps mandi,tukar baju n solat,kitorang smua trus trtido smp lar ptg,msng2 terdampar kletihan..ptg 2 abg Tadat kejut kitorang utk mandi kolam air pns,tp last2 dia lak yg trtido,kitorang yg gi mandi..hehe..time 2 ujan tgh renyai2,tp sbb dh x sbr nk try kolam air panas alami(natural) 2,kitorang pun gi lar jln ke ctu,tp kitorang mandi dlm sejam lbh jer sbb hujan makin lbt lak..n mlm 2,kitorang mlepaskn krinduan pd soda susu n sate,kami mkn dgn bsungguh2..hehe..(tp sate kelinci yg ak order msh x smp2,ak pun x phm,cpat btul sate nie abis)..


Phewitt,mcm pose utk majalah Mangga..hehe

sok pg nye,kitorang skali lg gi mandi kt kolam air pns 2,kali nie smua hikers gi mandi kt ctu..yg manrik ttg kolam air pns nie sbnarnye bntuk kolam dia..sblah knn de air terjun yg air dia mmg sgt2 lar sjuk n sblah kiri lak de kuar mata air panas..so kt tgh 2 bleh lar kitorang rs air pns yg suam2,n smbl2 tu leh singgah kt kolam yg btul2 pns..lega gak lar skit lenguh2 n sakit kt bdn nie kena air pns 2..bl smp kt umah,abg Tadat smp kn brita gmbira yg tiket tren dpt dibeli(tobat dah x nk naik bas kt cni)..tren kitorang dlm pkol 4 ptg ari 2 jgak,so dlm pkol 2 tue kitorang dh naik angkut utk trus ke stesyen kretapi kt brebes..sblm blk 2,kitorang smpt brjalan2 jap kt pekan Guci 2,tp x dpt nk beli pe2 sgt sbb duit dlm wallet pun dh kering(kt Guci 2 rsnye xde ATM kot)..spanjang pjalanan trun dr Guci 2,ak dpt saksikn pmandangan yg indah gak,ladang2 strawberry,padi bukit n bukit2(ms naik ari 2 dh gelap,xnmpk pun ldg2 nie),tringat kt cameron highlands kt Msia..pkol 3 lbh kitorang dh smp kt stesen Brebes,tren business kitorang smp dlm pkol 4 lbh..lps mngucapkn slamat tggl n terima kasih kt mas Edy,kitorang pun naik tren n brtolak pulang..


Pekan Guci..





keletihan masing2 mmg x terkata lar,spnjang prjalanan 2 hmpr smua org tido,ak n abg tadat lak smbung main kad Magic:The Gathering smp berjam2..hehe..naik tren kali nie adlh sgt brbeza ngan naik bas,sbb prjalanan dia trase cpat jer n xde pun org naik utk mnyanyi dangdut ke ape,plg kurang pun de lar skit2 org naik jual mknn..tren 2 plak bleh kt slesa wlupun xde aircond,leh lar duduk ngan tenang dlm tren 2 smbl brehat..alhmdulillah prjalanan kami ambil ms cm 5 jam jer,dlm pkol 9 kitorang dh smp kt stesen Gambir,Jakarta berdekatan ngan Monas(monumen nasional)..ms smp kt ctu,kitorang gi solat dl dkat surau,n pas2 abg Tadat de ajk mkn kt warung brdekatan utk kali terakhir bg hikers gunung slamet 08,tp kletihan kami mgatasi klaparan..hehe..dr ctu kitorang blk ke umah naik teksi,dlm pkol 10 alhmdulillah kami slamat tiba di rumah yg amat dirindui..


Dlm tren pulang ke Jakarta



Ak keletihan~

Holiday akhir tahun kali nie amt brbeza dr thn lps(dh tntu lar kn sbb ak holiday kt indon..hehe),mgisi holiday ngan aktiviti hiking..st aktiviti yg amt mnarik n mnggembirakan,thankz utk senior2 yg mnganjurkn aktiviti2 nie utk kitorang..wlupun kletihan,tp ak msh trase cuti kali nie agk brbaloi sbb dpt naik ke Gunung yg trtinggi kt Jawa Tengah nie..insyaAllah klu de rezki lg ak akn kembali ke Guci n naik ke puncak gunung 2 skali lg..(ak de sminggu lagi utk smbung bcuti n study utk exam anatomi,yg akn brlangsung isnin dpn)..waaa~
till then,salam Maal Hijrah n slamat tahun baru~ :)

Tuesday, December 9, 2008

Peristiwa Berdarah 8/12/08

Melapah kambing tnpa melihat~hebat 2..


Salam Aidiladha..
Skali lg,ak braye di perantauan tnpa family dan saudara mara,huhu..
tp nk wat cmne,prjuangan harus diteruskn kn?anyway title kt ats 2 mmg sgt mnakutkn,tp sbnarnye xde pe pun..biase lah hari raya korban,mmg peristiwa berdarah utk lembu n kambing..st ibadah yg besar dan unik bg umat Islam,trutamanya bagi kami yg mnyambutnye di perantauan..hehe..Beberapa org kwn ak n senior2 telah mgeluarkan blanja utk melaksanakn ibadah korban kali nie,tahniah ak ucapkn utk mereka..thn nie ak x bkesempatan utk melaksanakn sbb ksempitan wang,insyaallah klu dimurahkn rezki lg thn dpn ak lak yg wat ek..hehe..

Kambing Syafik~nape nmpk mcm tapir?hmm..


Antrian ya..tggu nomor gilirannya~hehe..

Pagi raye 2,lps solat sunat Aidiladha kitorang bersiap rmi2 nk gi Masjid Nurul Hikmah(dpn umah jer..) utk tlg org melapah n mnyembelih haiwan2 korban..n kebanyakan panitia2 masjid 2 adalah senior2 Ukrida sndiri,mmg bangga ar ade senior cmnih..huhu..Alhmdulillah,cuaca pun mngizinkn kami mneruskn aktiviti korban nih..so dlm pkol 9.00 pagi cm2,aktiviti mnyembelih dimulakan..Thn nie mnurut statistik Masjid Nurul Hikmah,3 ekor lembu n 30 ekor kambing akn join aktiviti korban nih..hehe..Antara plajar2 UKRIDA yg trut serta mlaksanakan ibadah nie,Abg Naseem,Syafik umah ak,Bob n rmi lg yg ak x ingat nm diorang utk disebutkn..hehe..n ade sbhgn plajar UKRIDA lain wat ibadah korban kt Masjid Nurul Islam yg bdekatan ngan umah ak gak..


1 lwn brape belas ntah...
Ms kitorang smp 2,kaget gak ar tgk kmbing byk2 yg tlh diikat n tggu turn utk disembelih(tmasuk kambing syafik-no.24..hehe)..n ade sekor lmbu 2 milik abg Naseem n bberapa org senior UKRIDA yg lain,lembu yg mmegang turn no 2..Ms lembu pertama nk disembelih 2,agk sulit gak ar utk tumbangkn dia wlupun dkat berbelas org cuba utk takedown lmbu 2..dkat 2-3 kali jatuh bgn br lembu 2 klh ngan kekuatan belasan org 2..hehe..stelah nm pmilik2 lmbu 2 disebutkn,takbir pun berkumandang,n lembu pertama slamat dikorbankn..court kt dpn masjid 2 mmg dibasahi ngan drh2 jer lar pg tue,n bgitu lar sterusnye utk 2 ekor lembu n 30 ekor kambing yg lain..

pyh gak nk mentogelkn kambing nih~



tugas kami pg 2,tlg melapah daging lembu n kambing jer..tp mmg amat meltihkn ar,nk settlekn lapah sekor lembu pun ambik ms sejam lbh,pas2 trus smbung lph kambing lak..tp pe2 pun,aktiviti 2 mmg mnyeronokkn smbl dpt brgaul ngan jiran tetangga umah ak nih..pas2 dlm pkol 12,br lar smua lembu n kambing 2 dpt disettlekn smuanye..msng2 blk dgn muka keletihan n ditambah lg bau2 kambing n lembu..hehe..lps mandi n solat,kitorang smua trus terbaring tido smp ptg..hehe..tp mlm 2 umah abg Z de wat jamuan,so ptg 2 ak bgn jap nk gi tlg pe2 yg ptt kt sne..



Jamuan Umah abg Z..

Mlm 2 lps maghrib,kitorang pun bertandang ke umah abg Z(yg trletak kt lorong sblah jer..hehe)..Mcm2 lauk diorang msk,mainly adalah dgng korban lmbu n kambing..black pepper,'Tong Seng'(btul ke ak eja nie?),3 rasa,daging bakar,sate kambing n bberapa lagi yg lain..ak rs yg ak sbut td 2 bkn lauk,2 lar main dish,lauk dia br lar nasi n bihun..huhu..ak dgn x mkn tgh ari nye,mmg bantai mkn smua lauk 2 lah..mmg sdap,laki pun terer msk seyh,hebat..hehe..tp sblm smpt ak abes mkn,dak2 pmpuan MARA jiran ak nie msg,jmput dtg mkn gak..waaa,tpakse lar ak save skit prut utk jamuan strusnye..hehe..


Umah dak pmpuan MARA(Yg muka sparuh 2 Tikot kah?hehe..)



kt umah diorang,de bihun sup(sup gearbox kah?),bubur kacang n beberapa mknn lg..pun sdap2 gak,pasnie korang ajar lar ak msk lak ek..hehe..mlm 2 mmg kami agk kknyangan,n kpala pun dh pning2 sbb mkn dgng kambing byk sgt..hehe..pe2 pun thankz ek kpd abg Z n dak2 pmpuan MARA yg jmput kitorang mkn,n smua yg telah mnjayakan aktiviti Hari Raya Korban kali nie..Moga Allah merahmati anda semua..aminn...

P/S : Salam Aidiladha buat family ku yg brada di Malaysia n kwn2 ak di seluruh ceruk dunia nie..:)