Monday, November 30, 2009

Langit Biru


Langit Biru, originally uploaded by Drnaufal.

Minggu yg sgt bz! Al maklum,br masuk blok baru infeksi n imunitas yg agak berlainan dr blok2 sblm nie..subject2 baru,farmakologi,mikrobiologi,parasitologi,IPD(ilmu penyakit dalam) n PA(patologi anatomi)...mmg subjek2 yg mncabar minda dan jiwa raga..hehe..result blok lps lak x brape nk mmuaskn ati,mgkn agk terganggu ngan mslh2 yg mnimpa trutama kwangan..harus blaja mngurus diri ngan baik lps nie..kn bgs klu de yg sntiasa mndukung spt dl..ah ya udah,brangan jer ak nih..^_^

cuaca baru2 nie x menentu,kjap panas terik,kejap hujan lebat..kbtulan lak,basikal ak tayar rosak plak..tpakse lar mnapak gi kampus ulang alik tiap2 ari..mncabar gak 2..huhu..n tgh ari td,time blk dr praktikum parasit jln kaki sorang2...ak tlah mnyaksikn st keindahan ciptaanNya yg x pernah ak saksikn sblm nie kt cni..langit membiru mcm dakwat pen G2 biru ak(x tpikir analogi lain)..awan sgt putih,mcm gula2 kapas putih..hehe..sgt cntik! wlupun pas2 berpeluh2 lar kn,what a dramatic sky today..

smpt lar gak capai kamera ksayangan n tripod yg br ak beli kelmarin,snap bberapa gmbr mnggunakan diri sndiri sbg model..hehe..repolish skit teknik HDR...haih,ak btul2 dh addicted ngan fotografi nih~tulun2...hehe

till then,salam..^_^

*nape lar rmi yg kt gmbr nie jiwang ek,mane de jiwang~hehe :P *

Thursday, November 12, 2009

Kecoakopro's Hang Out Day


Kecoakopro, originally uploaded by Drnaufal.

Kelmarin lps abis exam fisiologi,kitorang pun pulang ke umah dgn niat nk tido puas2 sbb smalamnye x ckp tido,study kn..huhu..soknye plak skill lab jer..(jer~..haha)..smp jer kitorang kt umah,amatlah kcewanye kitorang..embak bilang " mas,lampunya mati lagi nih"..xde letrik lg~hadeh xkn nk berpanas kot spnjang ari 'rehat' nie kn..

so last2 lps bincang2 dlm kpanasan,kitorang came up dgn plan utk gi TA..(Taman Anggerik Mall)..ouh ye,yg xde letriknye satu Jakarta barat..tp mal2 kt cni akn tetap de letrik pnye(generator kot),klu x abis lar bisnes diorang kn..hehe..kbtulan,kitorang pun nk baiki PS2 kitorang yg dh lm trsadai rosak..teringin gak nk main game bola rmi2,wat league mcm dl..:)

lps antar PS2 gi baiki,kitorang pun gi lar mkn kt Thai Express kt tingkat atas..mahal,tp puas ar mkn,ak pun dh brape bulan x mkn sdap2 mcm tomyam nie kn..

cerita yg pnting kt cni sbnarnye,kitorang nie(kecoakopro) dh tmbh sorang ahli baru,pindah sbulan lbh yg lps..tp stakat nie br skali jer kot kitorang kuar rmi2 smua skali,msk yg nie br 2 kali..huhu..ye lar,skarang nie kn msng2 dh de yg bpunye(kcuali ak)..hehe..klu kuar pun mst nk kuar ngan awek msng2,xpe lar ak phm..:P
xpe,plan tdekat pasnie kita akn wat BBQ kecoakopro ek,family only~
korang mmg best.. :)

anyway,welcome Muhammad Faizul Ibrahim a.k.a Pejo/Superman/Suparjo to the family..we r really grateful to have u back,u know what i mean..hehe

*pejo : abah,bila nk cari mak baru nie..cari mak yg lawa2 tau utk kitorang,scpat mgkn...! *

ak hanya mmpu tersnyum d ctu~ :)

Thursday, November 5, 2009

Dalam Kegelapan Malam


Black-Out, originally uploaded by Drnaufal.

Malam Isnin 2/11/2009 jam 11 mlm..ak br jer lepas mnyiapkan makalah PBL ak mnggunakan microsoft word..baru siap makalah jer,slide ngan mende utk present kt PBL sok ak x siap lg.."tido dl lah,jap gi pkol 1 ke bgn smbung,ngantuk giler kot" ngobrol sndirian...ak pun merebahkn badan kt kasur ungu dpn TV nih,x kisah pun de bdak2 nie lepak tgk tv kt ctu..ngantuk pnye psl kn...

lyn btul ak tido,baru jer mimpi dpt kuar date ngan Lisa Surihani (ye lah 2..hehe)..tetibe tjaga ak.."ak nie dh bukak mata ke lum,apsal gelap lg nih"...try lar jgak bukak mata luas2,tp msh gelap gak..musykil..pas2 br lar ak dpt bfikir waras,blackout rupenye,dak2 nie dh trpinga2 dh dpn TV 2..usyar jam kt enset,pkol 11.10 mlm..lar br 10 menit jer ak tido,ces...bmula lar mlm yg mnyeksakn bg ak..

dh ler mende utk PBL x siap lg..panas lak 2,sang nyamuk plak mengadakn pesta n kenduri..nk tido pun x leh,nk smbung wat keje lak x nmpk pe2..sejam dua jer xpe lar gak,nih smp ke pkol 3 pagi x mnyala2 gak lampu..housemate ak yg lain lak dh mcm2 game kuar,x dpt mngadap laptop,main game zmn kecik2 lak pki tgn..hehe..bdn dh bpeluh2 dh n bbintat2 kena serang ngan nyamuk..ak dh x dpt thn panas dh,kejap lepak dlm,kejap lepak kt luar kt balkoni,lyn bulan plak..haha...

pas2 ak kuarkn kamera,amik lar bberapa gmbr wat kenangan..haih lar Jakarta,mmg telah mnciptakn st malam yg ak akn ingat smp bl2..mlm blackout time pbl x siap lg..naye2~

*wahidi cuba mmutarkn kipas mnggunkan tgnnya,dh x thn panas agknye...*

Sunday, November 1, 2009

UKRIDA Wisuda 09


More Challenges Ahead, originally uploaded by Drnaufal.

Salam

Tahniah buat kakak2 n abg2 senior UKRIDA batch 05 yg baru jer selesai wisuda kelmarin kt Auditorium Manggala Wana Bhakti ( ak tau nm dia agk pelik,tp sbut je lah..hehe)
Bkn main gembira lg muka diorang smalam,tp dlm ati sape lar tau kn..mst byk mende nk pkir pasnie utk Coas praktikal lak..dgr cite ari isnin nie ade yg dh start praktikal kt Puwakarta slama 10 minggu..Haih,makin bz lar nmpknye hidup kn,ssh ar nk jumpe ajak main futsal ke..hehe

Pe2 pun bro n akak2,smoga brjaya dlm mnempuh hidup sbg seorang dokter(wlupun br praktikal,tp dh mrasa dh cr hidup diorang kn..huhu)..sy doakn,insyaallah...n tahniah skali lg! :)

P/S : gmbr kt atas nie gmbr yg sy amik time wisuda kelmarin,ade bberapa yg sy dh siap edit dh...jd sesape yg nk tempah st album wisuda (boleh pilih 25 gmbr dr 200 gmbr yg ade),sila2 lah contact sy yeh..jgn risau,harga dia berpatutan,kualiti terjamin..hehe

Utk gmbr2 wisuda yg lain sila click sini


Salam Alaik..

Thursday, October 22, 2009

A New Chapter

alamak,seriusnye muka..hehe

Salam alaik...akhirnya stelah 4 bulan x update blog nie,ak kembali mnulis buat ke sekian kali nye (cewah..hehe)..bkn nye mrajuk ke hape,cm byk mende yg blaku slepas 'itu' ak x mampu nk kongsi bersama2,ntah nape tetibe ak jd bukan 'ak'..life is quite miserable,self-confidence pun ilang,but thx 2 my family n frenz who keep on supportin me till now..now,i had emerged to the surface of misery,where beyond is where i can find happiness ( skali lg....cewah..haha)..n trima kasih gak buat yg sudi mmbaca blog nih, sori sbb lmbt update(smalam dh genap 40 org tnye nape ak x update2 blog..huhu)..

spnjang 4 bulan nie,well lets say,mcm2 dh blaku..mcm2 mende ak nk share ngan smua tp mgkn x muat kot nk tulis smua dlm st post..xpe lah,lets past be past n lets focus on present n future ( nape ak nih,ayat dh mcm2 skarang~~)..tp nk jugak lar cite skit2,biar gmbr2 yg mnceritakn ek...ouh sblm 2,cite psl gmbr,jgn pelik ak skarang nie mcm dh tukar profession..dh jd mcm photographer lar plak,keja dok snap gmbr jer..ak msh bcita2 jd dokter,cm skarang wat hobi ms lapang (atau mgkn bisnes kecil2an lepas nie),ak ak photography..ye lar,baru2 nie berlaku....errr cmne nk ckp ek...dpt rezki lebih kot,alhmdulillah..huhu..bbrapa bln lepas,ak dpt beli DSLR jenis canon EOS 500D..camera lah..hehe..



n ak rs mcm st langkah yg btul(sbnarnye slh kot..hehe) beli mende nie,sbb ak dh bwk simpan byk snyuman dlm2 gmbr2 yg ak ambik,byk kgembiraan yg dh trcipta n ak sndiri pun happy..org kt,do things that will make u happy,not the things that will make u regret kn?..alhmdulillah,kamera nie pun bkn jer dh byk berjasa kt diri ak sndiri,utk PKPMI pun ade,utk JPA pun ade,utk family ak pun ade,n utk kwn2 ak..mgkn pasnie dia perlu berjasa utk ak plak,mgkn nk gunakn skit skill2 yg ade(x sberapa pun..:p) utk hasilkn duit skit..ye lar,utk byr blk mende nie jgak sbnarnye..hehe..n hrp korang leh lar support yeh pe yg ak akn wat nih..huhu
jd skarang ak nk tnjukkn gmbr2 yg ak dh amik n skaligus crita2 yg dh berlaku slama 4 bulan nie,nk crita satu2 pun ssh kot,tgn dh 'berkarat' dh lm x mnulis..makalah pun dok copy paste jer..(ops~)..hehe..

Ak sudah jd uncle!..huhu
Bercuti di Jogjakarta

with kecoakopro (tnpa saer..n pejo..hehe)

Bersahur kt Burger King

Dinner ngan JPA

Selamat ari raya!

love life? hmm wat ms nie hanya utk Dia yg mncipta,dan family..ak msh hepi mcm nie,wat ms nie lar tp not for long..hanya Dia n diri ak sndiri yg tahu..:) yg 2 nnt ak akn cerita dlm next post plak yer,insyaAllah bkn dlm ms tdekat,bkn dlm 4 bulan lg..hehe..n dlm ksempatan nie ak nk ucapkn tahniah buat sahabat ak time kt SASER dl yg br jer langsungkn perkahwinan,Shahid..tahniah ak ucapkn,smoga berbahagia hingga anak cucu,insyaAllah ak doakn..n utk sahabat st lagi Yusri,yg dh pun brtunang,cpat2 lar wat majlis nasi minyak yer..hehe..okay,rmi yg dh kawin n btunang,klu yg berpacaran 2 apekn lg kn,siap ak dgr dh de yg btukar2 lg pun..:p x tmasuk yg dh break pas2 smbung blk kn(ehem2 apis,ak tau cite ko..hehe)...tp pe2 pun,ak doakn smoga korang bhagia dgn hidup msng2 n capai matlamat hidup msng2..moga st hari nnt,kita smua dipertemukn,insyaAllah dlm keberkatan dan kerahmatanNya..smp cni dl...salam

Selamat pengantin baru...:)

"If you spend time getting ready to be perfect
and do not start out to accomplish your dreams,
you will find out later that you could have accomplished
your dream if you had just acted."
David DeNotaris



-Sebuah titik permulaan baru-

Sunday, June 7, 2009

Segala yang bermula pasti berakhir








Salam..
sbulan dh brlalu,n masa utk mnulis blog blk..hehe..actually mmg x tpikir pun nk tulis post kali nie,tp ade bberapa perkara pnting dlm idup ak telah berlaku dlm bberapa ari nie yg ak rs relevan utk ak ceritakn..saat mnulis post nie,ak br jer abis blok yg ke 7 kt Ukrida nie,blok sistem respirasi..cmne exam?huhu better dr blok yg lps..of coz lar better kot,sbb exam blok yg lps byk yg ak x dtg sbb msk wad hospital utk seminggu..ha memula nk story psl 2 dl ar..



malam 29/4/09,ak gi unit gawat darurat(emergency) kt hospital siloam sbb skt ak dh mkin teruk..ak terlalu cpat letih wlupun cm bjalan nk naik tangga ukrida 2 jer dh rs mcm blari pecut 100m kot..ptg sblm msk wad 2 lak,ak dgn ngade2nye join dak2 nie main futsal..konsekuensinya,blk 2 ak pengsan kt umah..lps doc check,dia kt muka ak trlalu pucat,kulit yg gelap nie pun dh jd putih(hensem sekejap..kah2)...dr.ferris nm dia x silap ak..last2 dia admit ak msk wad,mlm yg 1st ak msk 1st class wad sbb yg 3rd class dh pnuh..lps check drh,pg 2 ak dpt brita x best lak.."drh kamu dikit bangat nih,Hemoglobinnya rendah skali"..7.2(normal lelaki 12%)..ak anemia defiensi,Ferum dlm bdn lak hmpir xde,klu biar lm lg leh 'jln' kot ak..n spanjang sminggu dlm sepital 2,2 kali ak kena colonoscopy(nk tau psl mende nie google lar ek,pnjang nk cite..hehe)...yg pnting mende 2 mmg mnyakitkn..


n spanjang dlm rumah skt 2 utk sminggu,ak sgt2 lar bosan..2 novel habis ak bc dlm 3 ari jer(thankz 2 ila utk novel ketika cinta bertasbih..best dow novel 2,xsbr ak tggu muvee dia kuar 11 jun nih)..kbtulan lak time ak msk 2 mggu exam,so smua org mmg bz prepare utk exam..n byk giler kot exam ak tpakse skip,byk lar remed n SP ak..anyway,thankz utk yg sudi melawat ak spanjang kt sepital 2..yg watkn pengat pisang,thankz byk2,sdap2..hehe..n mee kari gak,mcm ade jamuan dlm wad 2 mlm 2..hehe..n utk yg bwk mcm2 buah tgn lain,trully grateful 2 be friends wif u guys..



kuar dr sepital,de lg mende best blaku..parents ak dtg dr Msia nk melawat ak..tp cite jd lain plak,ak yg gi smbut diorang kt airport,sbb ptg 2 mmg dh leh kuar sepital..hehe..Thankz mama n baba 4 the visit..pasnie apal akn blaja dgn lbh baik lg,doakn kjayaan apal..(ubat dh mkn dh td,jgn risau)..hehe..thankz utk kwn2 yg byk mnolong time parents ak dtg,yg tumpangkn bilik utk mak ak tido,yg mskkn utk parents ak mkn,temankn parents ak gi jln2 Jakarta..ak sgt2 mnghargainya..thankz :)



parents ak cm ade kt cni utk 4 ari jer,pas2 diorang pun pulang..mcm2 yg diorang pesan kt ak sblm blk,n mcm2 pristiwa blaku ms blk 2..pe2 pun,insyaAllah ak akn mnjalankn tggungjawab seorang anak,student,kwn ataupun teman dgn lbh baik pasni..n sepanjang blok respirasi yg lps,ak telah berusaha yg trbaik utk memperbaiki sgalanye ttg diri ak..wlupun ade yg ak tpakse korbankn,tp ak anggap itu sbg takdir dan ketentuan drNya..biarlah ia berakhir sbg pengakhiran yg mnyedihkn,mgkn ia juga adalah st permulaan yg lbh baik bg kita,wlupun dgn jln hidup msng2..

buat yg berkenaan,ak tau kamu akn mmbca post ini..maafkan ak,bkn niatku utk melukakn,bkn hati yg x syg..maafkn ak,dr awal perkenalan kita 5 thn dahulu..saat itu,sgalanya indah,sgalanya kita sangka akn mnjadi seperti apa yg kita sgkakn..tp kita hanya manusia,mampu mrancang,jodoh dan pertemuan itu ditentukanNya..di pertengahan jalan,ada aral yg melintang membatasi,mmisahkn jiwa yg slg mnyayangi..bkn slh sesiapa,dan bukan juga slhmu..slh diri ini yg byk kelemahan diri,yg x mampu mnjadi seorang manusia yg bergelar anak,bergelar pelajar dgn baik..tlah byk yg ak cuba usahakn utk mnyelamatknnya,tp ak lebih menyayangi dan mnyanjungi pengorbanan n susah payah mereka yg bergelar ibu bapa kepadaku dr dirimu..diri ini telah byk melukai mereka,semakin ak dekat ak dgnmu smakin dalam luka mereka..bkn slh dirimu,skali lg ak kt kn,ianya slh diriku sendiri,yg jahil dan khilaf terhadap nikmat dunia..

ak dh x sggup melukai mereka lg,stelah apa yg blaku br2 ini,sgala pengorbanan yg mereka lakukan..ianya lebih bermakna bg diriku,berbanding dirimu..maafkn ak,st hari nnt kau pasti akn memahaminya ketika bergelar seorang ibu..anggaplah ia sbg takdir ketentuanNya,mgkn tiada jodoh antara kita,atau mgkn sebaliknya,tergantung pada ketentuanNya..ku harap kau tabah menerimanya,seperti tabahnya hati yg melakukan pengorbanan ini..ak lakukan ini smua utk kebaikan kita jua,ak x mahu kau menderita satu hari nnt,ketika apa yg kita impikn kita x mampu kecapi..lbh baik ia berakhir lbh awal,supaya hrpn yg disimpan tidak mggunung lbh tggi lg,kerna tatkala hrpn itu berkecai,ak sndiri tidak mampu mnanggungnya..lupakanlah diriku,lupakanlah segala memori kita bersama,wlu ku tahu itu sukar utk dilakukn,kerna ak merasakan yg sama..ak hanya ingin melihat dirimu bahagia,wlupun bkn dgn diriku,ak rela korbankn demimu..jika ada yg lebih baik dr diriku,bukakanlah hatimu padanya dan terimalah dirinya sbg penggantiku..dan ingatlah,cinta manusia itu bagai pantai dipukul ombak,ia sering berubah..maka cintalah pada yang maha Esa,kerna sesungguhnya cinta itu yang paling membahagiakan,cinta abadi antara pencipta dan makhluk ciptaanNya..doaku sentiasa mengiringimu jalan kehidupan barumu,insyaAllah..

sesungguhnya kau antara yang terbaik pernah hadir dlm diriku,tp apakn daya,jodoh ketentuanNya yang menentukn..maafkanlah diri ini,ku doakn kau berbahagia dunia dan akhirat,wlupun tnpa diriku..bersama titisan air mata terakhir..selamat tinggal,Nor Ayuni Binti Mohd Din..



"cinta sejati tak menzalimi,cinta sejati berorientasikan redha Allah..aku mencintaimu..tapi aku lebih mencintai Tuhanku.."-Ketika Cinta Bertasbih-



Friday, April 24, 2009

Memories,Obstacles,Pain and Hope..

Assalamualaikum..dh sbulan lg x update blog nih..agknye mmg hobi ak update blog sbulan skali jer kot..hehe..lgpun skarang dlm blok yg lg ssh dr blok muskuloskeletal yg lps,neurosains..senior kt blok nie plg ssh dlm semester ak nih,rmi yg kena SP subjek2 dlm blok nih(alhmdulillah metpen ak lulus remed,so just kena SP etika kristen n pointer ak pun btambah)..mcm2 dugaan n memori ak dpt spnjang bberapa mggu dlm blok nie yg ak nk share ngan korang..



sblm 2 ak nk story psl tournament futsal UKRIDA (U-FISOT III 2009) yg team ak join n ak main sbg goalkeeper..time 2 msh lg dlm blok muskuloskeletal,so ssh gak ar nk schedule study n tournament,tp lyn je lar main..team ak trdiri dr anak2 msia batch 2008,One Buck Shot..Razis,Wahidi,Syafik,Lokman,Adib(captain),Shahli,Syafiz,Shahir,Muiz,Tocet n ak..nape rmi sgt?sbb futsal tournament nie pelik skit,court dia luas skit dr yg biase,bola lak pki bola main kt pdg besar 2,n yg plg mnyusahkn ak,saiz goal dia xleh nk bsr lg..sblm nie main futsal goal kecik jer..Kitorang dlm grup B,lwn team CFC,GrowPet(cmni ke eja dia?anyway team nie naib johan thn lps),Acan FC ngan Galaxy..Smua grup2 yg disbutkn nie trdiri dr dak2 Indon UKRIDA dr fakultas selain kedokteran,de dr ekonomi,psikologi n pe lg tah..yg pnting,dak2 indon main futsal mmg ganas,rembat bola mcm nk bunuh org jer..hehe


1st game lwn Galaxy,the only game yg kitorang main time ptg..One Buck Shot 3 Galaxy 2..(2 goal diorang penalti jer,klu x dh clean sheet dh ak..haha)..alhmdulillah mng game 1st..2nd game lwn team CFC n kitorang seri 2-2..3rd game lwn team naib Juara thn lps,mmg diorang nye bdn msng2 bsr compare ngan kitorang..kitorang klh tipis 1-2,tp 2 lar the best game kitorang pnah main,wlupun klh tp still rs puas ati..(ak save byk 2..haha)..then last game,kitorang lwn Acan FC,n kitorang mng 3-2..permainan kitorang dr 1st game smp game ke 4 smua nye come back jer,kitorang ketinggalan bberapa goal,then kejar blk smp mng or seri..bleh dpt gelaran 'come back king' ar one buck shot nih..nk ikutkn point,kitorang lps nk msk quarter final,tp nsb x mnyebelahi lak,jrgn goal team GrowPet lg byk dr kitorang,diorang pnah blasah team Acan FC 6 goal kot..overall,mmg best ar tournament nih..n yg plg best,wlupun x lps msk quarter final tp kitorang still mng piala Team Terbaik U-FISOT nih..huhu sronok giler,thanx tmn2..lain kali juara plak ek~



after game futsal yg last 2,blok muskuloskeletal pun abis n dpt lar cuti bberapa ari ms perayaan Paskah n cuti Pemilu..Start jer blok neurosains nih,dugaan pertama yg ak dpt,demam panas bberapa ari plus diare..pas2 modul utk blok nie x dpt2 lak sbb ari 2 ak lmbt antar resit modul,dlm mggu kedua blok nie br ak dpt jumpe Ibu Megah n berurusan ngan dia psl modul..Bl dmm dh baik,dtg lak st lg pnyakit..yg mnyebabkn ak tpakse gi Rumah Sakit Siloam st mlm 2..seb baik x kena msk wad,just dokter bg ubat jer..blk dr Siloam,skt perut ak lak makin mnjadi2..memule skit jer,lm2 azab nye smp ak xleh nk brdiri n jln,tpakse skip bberapa kelas..n smp ari nie skt prut ak nie x baik2,maybe ak kena Diare Akut..doakn ak cpat smbuh yeh,exam dh dkat n ak msh x lrt nk study,even nk mkn pun ssh sbb asyik rs nk tmuntah jer..tp ak still yakin,stiap dugaan 2 de ptunjuk n hikmah tsendiri..yg insyaallah,akn ak muhasabahkn..wat ms nie,everything is so hard for me,ak cuma mmpu gagahkn diri ignore mende2 nie n try fokus study utk blok yg ssh nie..doakn ak kejayaan ak yeh tmn2..:)

Oo ye,de lg mende ak lupe nk cite..dlm bz n skt kt blok kali nie,de gak mende yg mnyeronokkn ak dpt wat..mggu lps,ak apai n tocet gi lar fx mall,yg serba canggih n mnarik(xpnah ak jumpe mall bsr yg ade gelongsor besar dr atas ke bwh mall 2 utk pngunjung..gilo ah,seb baik ak mls nk try..mahal gak byrn naik gelongsor 2..hehe..tujuan ak gi mall 2?hehe sbnarnye ak n apai mmg dh lm mngidam nk beli st enset nie,yg mmg cool abis ngan touch features dia..nokia express music 5800,skarang dh jd mnjadi milik ak..hehe..ak beli yg set original nye dr nokia dealer,harga dlm RM1300 kot duit msia..apai pun grab phone yg sm gak,kbtulan mmg tggl 2 enset yg warna merah utk kitorang time 2..wlupun baru,tp still mcm dl gak,jrg berbunyi..hehe..


Dlm blok yg bz nie gak,ak berjaye msk sotong msk dakwat itam ikut resepi mak ak ajar time blk Msia ari 2..wlupun agak masin skit,tp sdap gak lar utk dimakan..bberapa mggu yg lps pun berjaye msk kari ayam + kentang yg mmg kentang lah..sbijik rs mcm mak ak msk,tharu tol..bkn nk puji diri sndiri,tp sronoknye mcm dpt rs mskn mak sndiri kt cni..huhu..ak rindu mskn msia,dh bosan mkn mknn kt indon nie..plus,prut nie lak dh makin kurang slera sbb skt..tp nk cr mskn msia kt cni pyh gak,so kena ar blaja gak msk sndiri kn..(anyway,thx pd org yg tmn ak gi carrefour ari 2 beli brg2 mskn..hehe)..




so stakat 2 je lar post utk kali nie,bln dpn lak ak post lg skali..hehe..Salam~

"Positive thoughts will not make you feel only happier,but to live longer"

Thursday, March 19, 2009

Life is not easy,it's unique..


My new Altec Lansing Speaker n Subwoofer


Salam..
hmm ssh tol nk try get in touch ngan blog nie often..bkn ssh sbnarnye pun,cm mls jer..hehe
anyway,i'm back at Jakarta now,after 5 weeks of holidays in Msia..how's my holiday?hmm i really love most part of it but not everything..i really dont want to talk about it anymore..let past be past,and do believe in fate 'written' by Allah..buat ms nie,ak dh mula menerimanya sebaik mungkin wlupun kesannye msh terasa,maybe smp bl2..

pe2 pun,thankz 2 my cousins,my friends coz giving me support till the very end..ms cuti ari 2,sempat gak jumpe kwn2 ak yg skarang blaja kt India sbb diorang pun cuti gak..serius,korang dh makin tembam skarang(jgn jeles ngan ak ye)..hehe..spend a few quality time with them,mcm2 cite kuar(klu dh jumpe geng2 lahar nih,x lpsnye dr gosip..hehe)..n de gak kuar ngan kwn2 ak kt indon,kuar ngan syafik n tocet lar plg byk..misi utk main futsal kt Msia x tercapai,slalunye akibat faktor cuaca ar..lupe lak skarang musim hujan jer kt msia..n thankz gak utk kwn2 ak kt IMU sbb bg ak lepak kt sne 3 ari,sronok seyh hidup korang..we will meet again at dota arena soon..hehe..to Iwa,jgn lupe contact ak tau klu dh smp Jakarta nnt..




Result utk sem lps pun ak dh ambik dh ari 2 skali ngan register sem 2..alhmdulillah result ak mmuaskn ati wlupun Metpen n Etika Kristen kena SP..result average lar ngan dak2 laki lain,tp sem nie ak cuba nk naikkn lg pointer,insyaallah..sem br nie plak subjek dh makin mncabar..ari selasa ari 2 dh jumpe dh cadaver kt RS Husada(stakat nie tulang2 je lar)..muskuloskeletal,blok 5,blaja psl tulang n otot..bg ak sgt mnarik wlupun agk ssh sbb mcm2 mende nk kena ingat..tp 2 lar,2-3 ari nie x brape sihat lak smp kena skip klas smalam n st klas ari nie..mkn pun dh kurang slera,slalunye mknn x abis klu beli(thankz utk kwn2 yg concern ngan health ak)..ptg kang lak de lwn futsal(ak x ingat pe nm tournament 2) kt Ukrida kampus 1,yg ak tau mende 2 peringkat universiti..so kene lwn dak2 indon yg blaja kt ukrida nih,yg sepak bola mcm nk mmbunuh jer..dh ler ak goalkeeper,brat cbaran..kitorang x expect menang,tp akn mmberi tntangan sengit ar(cewah ayat..)




konklusinye,minggu pmulaan sem br nie minggu yg agk terrible bg ak,mcm2 hal nk kena pkir n stress keeps building..but anyway,msh de certain perkara yg mgkn akn wat ak hepi n ak msh mnantiknnye..mgkn dlm bberapa ari nie..hrp2 stress n pain yg ak kena tggung nie hilang ngan mende nih,i could only wish 4 that..

“A fall into a ditch makes you wiser.” -chinese proverb

till then,

Wednesday, March 4, 2009

Tagged by Hanis..stelah sbulan lebih mmikir idea..


My New Favourite Things..


Salam..ye,dh lm x update..dh smp msia nie,wlupun ade celcom broadband tp x smpt nk tulis blog sbb asyik kuar jer..mggu nie jer dh dkat 5 kali kuar ngan kwn2 ak kt india(diorang blk bcuti gak) n kwn2 ak kt indon..mcm2 cite kt wayang 2 kami dh tgk,slumdog millionaire,geng upin&ipin,punisher,role model ngan pink panther..utg wayang msia nie bl ak blk..hehe..mcm2 hal tjadi sjak ak smp kt msia blk nie,tp 2 lain2 kali lar ye ak cite..anyway,br tringat psl tag yg hanis wat kt ak..thankz to 'kak' nofee(yg semakin tua) sbb mngingatkn ak..hehe..

rules.
+ Copy the badge and put it on your blog
+ Link and share a lil bit who gives this award to you
+ Include 10 facts bout you
+ Choose another 5bloggers to get this award
+ Tell 'em of course


10 facts bout the one who tagged me.
+nm dia Hanis Haziqah Mohd Hambali(ak ingat tau nm pnuh ko..hehe)
+ak knal dia kt INTEC,mlalui geng2 dia yg mnggelarkan diri sbg Markas?
+skarang dia blaja kt New Jersey US
+dia nie happy go lucky kot,tp mgkn mcm sensitif skit..erk,main tibai jer..haha
+kwn baik dia,nofee kot....
+dgr cite dia st kamera yg mnarik,brape megapixel tah ak lupe..
+haa,dia slh seorang peminat GUNDAM(gundam 00 2nd season best woo)
+dia mcm spekky,tp jrg plak nmpk dia pki spec(sbb ak jrg nmpk dia kt intec)
+pminat anime or cite jepun/korea(yeke?)
+dia seorang perempuan(serius dh xde idea dh nie..haha)

10 facts about me.
+Muhammad Naufal Nordin
+suka main game,futsal n internet
+skarang blaja kt UKRIDA,Indonesia dlm medicine
+br abis 1st sem n skarang tgh bcuti kt Malaysia
+sdg brada di IMU ketika mnulis post nie(saje lepak jumpe kwn2 ak kt INTEC dl)
+first impression org yg dh lm x jumpe ak sjak ak gi indon--"eh dh kurus lar ko skarang"(itu bberapa mggu lps,skarang....)
+sdg mngikuti kelas memasak ,my mum my sifu..
+pki spec n slalu brdepan ngan mslh bl nk try pki contact lens..
+x byk bcakap dgn org yg krg diknali,tp klu dh jumpe yg st kepala,gosip pun jd gak..haha
+sk pkir mende yg bkaitan dgn ms dpnnye..(yg skarang sgt mmningkn kpala ak)

done...
people i wanna tag:
+Nofee
+Ika
+Zoey
+Iwa
+Adeera

sape yg dh kena tag hrp dpt wat ye...ngeh2..salam..

Friday, February 6, 2009

Supermassive shopping--Bandung..05/02/09-06/02/09

Salam..hmm dh dkat sbulan lbh ak x update blog nie ek..nk tmpukn utk blok kali nie,n alhmdulillah blok kali nie clear tnpa remed n result2 yg mmuaskn ati ak..huhu..(tp sbnarnye nk upload pe pun,xde mende sgt pun yg ak wat bulan nie..hehe)
Batch 2008 Ukrida start cuti sem 1/2/09 ari 2...dh sminggu cuti,n ak dok umah jer x tau nk wat hape..seb baik apai dh wat plan awal2,gi Bandung..sbnarnye dh lm kitorang plan nk gi Bandung nie tp x jd ats byk sbb..time2 cuti nie lak duit JPA utk kali nie msk,msng2 dh terngiang2 nk shopping je lar..hehe..ms 5 hb,apai n ak dh ready dh smua mende yg ptt utk gi Bandung..transport,hotel,tmpt nk gi kt bandung nnt,mcm2 plan dlm kpala..yg join trip Bandung kali nie de 8 org jer..Semua bdak umah ak x tmasuk Fani,then Pejo(kal-el joe nm sbnar dia) n Pok Ta..kitorang sewa st Toyota Innova Kijang(kijang=MPV) utk gi Bandung 2,siap supir(driver)..muat2 lar kot 8 org dlm Innova 2..hehe..




kitorang btolak dr Jakarta pkol 7.30 pg..dlm perjalanan pg 2,ak rs smua terlantar tido kot,msng2 jrg bgn pg cuti2 nie + pnat main futsal mlm smalamnye kt Arena lg..hehe..ak dok dpn dlm Innova 2,so pe yg pak supir wat smua ak tau..yg speeding giler laju,potong lori dpn ikut lorong kcemasan jer..perghh cuak gak kot ak,tp nk wat cmne,wat2 tido jer lar..haha..smp kt Bandung Town pkol 9.30 pg..pas2 supir 2 tnye,"jd ke mana kita selepas ini mas?"..alamak aih,dlm otak ak plan Bandung jer,bl dh smp x tau nk gi mane dl..haha..stelah bincang 5 minit,kitorang spakat nk gi Tangkuban Parahu dl..








Tangkuban Parahu nie mcm st wisata,tmpt kawah gunung berapi..tmpt dia tggi,tp kitorang naik Innova jer gi kt atas 2(malas nk mngulang peristiwa hiking ari 2..hehe)..nk msk tmpt 2 kena byr,rp 10k sorang..smp2 jer kt puncak 2,ujan trun renyai2..pergh sjuk giler kot,dh lar mmg Bandung nie mmg sjuk..cpat2 ak gi beli sweater st(ye yg warna putih 2..hehe)..tmpt dia mmg cntik,tp bau sulfur kuat btol,mnusuk idung mcm bau ken***..angin kt atas 2 plak,x mcm ribut plak,kuat giler..n st lg mende yg mslh kt atas puncak 2,kitorang nie disambut mcm selebriti kt atas 2 oleh org2 yg jual brg kt ctu..diorang rmi2 mgikut jer kitorang dr awal smp abis kt tangkuban parahu 2 smbl mmpromosi brg2 yg diorang jual..kitorang x trun kt kawah 2,sbb ujan dh makin lbt n angin plak mmg leh wat org terbang ar(kal-el joe pun goyang kena tiup angin kuat 2)..ms kitorang nk trun 2 ujan lbt sgt plak,so kitorang lepak kt 'warkop' atas 2,mkn indomie ngan air pns..feeling abis..mulut pun dh start brasap2 bl bckp time 2..sjuk giler..pas2 bl ujan dh reda,kitorang pun trun dr ctu..(Pak supir 2 kt dia x thn lm2 kt ats 2,bikin pusing kpala)..











pas trun 2,kitorang gi isi minyak kete dl then trus gi kt hotel..stelah puas mncari pusing2 dkat sejam br lar jumpe hotel Naval 2(bunyi mcm nm ak,tp lain ejaan..hehe)..bleh thn gak ar lawa hotel 2,ak bg 4 bintang..then lps solat n rehat2 jap,kitorang trus gi BIP(Bandung Indah Plaza)..sbnarnye tujuan utama kt ctu nk mkn,sbb msng2 prut dh trlalu lpr..last2 kitorang mkn kt McD jer..n de gak lar ak trserempak ngan org2 Msia kt BIP 2,bdak2 UnPad agknye..lps mkn n mndapat tnaga blk,smngat shopping pun brmula,kitorang gerak gi Cihampelas point pas2(di antar oleh supir yg setia mnunggu)





Cihampelas point(di slh sebut oleh saer sbg chimpanzee dan caples oleh sape ntah sbyk 3kali brturut2),tmpt shopping yg sgt pelik,trase mcm bkn kt indonesia lak tetibe(tetibe je lar)..st jalan Cihampelas 2 pnuh ngan toko2(kdai) baju yg bernama superhero,mcm spiderman,superman(kal-el joe kmbali ke tmpt asal),batman,catwoman n mcm2 lg..pas2 de patung2 superhero kt dpn kdai msng2,mnarik prhatian gak lar tmpt 2..dr pkol 3 kitorang shopping kt ctu,pkol 6 lbh br msng2 slesai beli,2 pun ak smpt beli shelai jer baju sbb dh x reti sgt nk pilih(baju yg lawa,byk pilihan n murah2,pning kpala kot nk pilih)..baru 3jam shopping ak dh kletihan,2 br kt cihampelas,lum tmpt2 lain lg..Abis shopping kt ctu kitorang blk hotel jap utk mandi n solat,then plan nk gi dinner kt Kg Daun..

Kg Daun a.k.a Konoha dlm bhasa jepun(mane ak tau?byk tgk anime agknye..haha),st restoran yg sgt2 mnarik,cntik n marvelous kot..the best restaurant in indonesia..konsep tmpt dia mmg wat ak tkesima slama bberapa minit time smp kt ctu..ngan unggun api,bangunan2 kayu,dkat 2-3 kali gak ak sbut "waaaahhhh"...(tp ak dh agk,tmpt mkn nie konfem mhl pnye..hehe)..mmg nmpk mcm kg2 btul lar,stiap meja mkn utk st pondok,n mkn mcm style jepun(xde krusi,meja rendah n atas alas)..dgn suasana mlm,hujan renyai2(sjuk mmg x yah ckp ar,stiap ms ak ngan sweater ak 2 jer)..mmg relax abis..nk pggl waiter kena ketuk beduk kt luar pondok dl,br waiter 2 dtg..klu de niat nk dtg bandung 2,jgn ler tlepas restoran kg daun nie,rugi seyh klu x gi(5 bintang)..hehe..kitorang order nasi kukus ayam madu,sup buntut(bunyi mmg pelik,tp 2 lar knyataannye..hehe),n belut goreng..puas kot dpt mkn kt ctu,ak siap bungkus ns goreng kg daun bwk blk hotel lg..hehe..




Blk dr Kg Daun 2,plan msh blum abis di ctu..ak,tocet,apai,wahidi ngan Pok Ta sggh kt Inul Vista utk karaoke jap..sblm nie de gak ak gi karaoke kt inul vista nie,tp kt jakarta lar..lps nyanyi siap de score lg..tp mlm 2 ak tkesima gak ngan score wahidi n apai yg asyik dpt 100 n 90 lbh jer..ak nye score siap de yg remed lg(bwh 56..haha)..so pasnie klu de majlis n jmput org nyanyi kt ats pntas,leh lar korang pggl nm apai n wahidi..haha...kitorang karaoke sejam jer,x smpt pun ak nk abiskn lagu jiwa lagu cinta duet ngan tocet(kami klh ngan wahidi n apai..)...syafik,pejo ngan saer awal2 lg dh blk hotel,smp2 blik ak tgk msng2 dh tlentang tido(dgn gaya tido yg serupa..haha)..




soknye dlm pkol 9 pg,kitorang check out hotel lepas srpn kt ctu,pas2 trus gerak gi Rumah Mode..memule plan nk gi Pasar Baru dl(sape lar yg tukar nm pasar 2 jd Pasar Pagi ek,sgn jer ak bl supir 2 betulkn blk..haha)..kt Rumah Mode nie ak trase mcm dh de kt Msia plak,rmi plak org Msia tgh shopping kt ctu x tmasuk kitorang..cntik tmpt 2,n baju n sluar kt tmpt 2 pun cntik2 n harga....murah giler kot..kt rumah mode nie lar ak plg byk shopping..beli sluar jeans pierre cardin ngan burberry 2 helai,baju dkat 4 helai..2 br ak punye,lum utk org2 lain lg yg ak belikn..(bl convert dlm duit Msia,ak rs br RM225 kot ak spend kt rumah mode 2)..ptt lar rmi org Msia shopping kt ctu..lm gak kt ctu,lps 3 jam shopping br slesai..



dr Rumah Mode,kitorang plan nk gi Jln Riau lak,tp on the way nk gi ctu,lalu lak kt jln Cihampelas yg smalam..last2 kitorang mintak supir brhenti gak kt ctu sbb msh x puas lg shopping kt ctu,byk lg kdai x sggh..skali lg kt ctu ak shopping baju,tp x byk ar..yg plg byk diorang beli kali nie Amanda Brownies ar(sape lar order smp 10 kotak brownies 2..hehe)..ak pun smpt beli sekotak brownies kt ctu(sekotak je lar,mhl kot rp25k st kotak)..n time tgh tulis blog nie pun,ak tgh mkn brownies nih..sdap tol..hehe..lps abis shopping kt Cihampelas 2,kitorang gerak gi Jln Riau lak..tp dlm kete 2 dh pnoh kot brg2 shopping,smp apai,pejo n wahidi kt belakang x leh nk gerak..haha..tp ak msh de misi lg kt ctu,so sggh gak lar kt jln riau 2..memule msk kt the summit,lbh kurang mcm rumah mode de mcm2 brg jual..pas2 ak gi terminal tas lak..kt terminal tas nie,dia jual handbag jer,dh ler bsr tmpt 2..ak rs klu pmpuan yg gi beli handbag kt ctu,3 jam pun x kuar2 lg kot..hehe..so de lar 2-3 handbag ak grab(jenama mcm versace,D&G Burberry x smp RM150 pun,rs2nye murah x?)..err bukan utk ak pki,de lar utk bbrapa org..hehe..


lepas dpt handbag 2,ak gi mkn kt terminal mkn sblah terminal tas 2..sdap gak dia msk,ns goreng otak2,otak2 special..haih prut tgh lpr,pe lg msng2 bedal ar..hehe..time abis mkn 2 tgk jam blk dh pkol 3.30 ptg dh(brape jam lar ak spend utk shopping jer)...kitorang kena smp jakarta sblm pkol 6 ptg sbb sewa Innova smp pkol 6 jer,klu lbh kena by lebih..tmbh lg plak ngan brg2 yg mmg dh x muat dlm kete 2,kami pun pulang ke jakarta dgn ati yg puas..dlm prjlnn blk,smua tido dgn nyenyak,wlupun x slesa duduk ngan brg2 pnuh dlm kete 2(yg dok blakang skali ak x tau lar cmne diorang leh bthn..)pkol 7.00 mlm alhmdulillah kitorang smp ke jakarta dgn slamat..dan brg2 yg byk..haha




pasnie de byk plan surprise utk works out plak,dh x sbr dh nk surprise2 org nih..hehe..ak akn bgtau korang pe surprise 2,tp mgkn lmbt lg kot..hehe..till then,salam..